Connect with us

Lasten

Turvaistuinten testit

Published

on

Turvaistuimen tärkein ominaisuus on turvallisuus ja turvaistuinta valittaessa vanhemmat tietysti haluavat löytää sen turvallisimman tarjolla olevista vaihtoehdoista. Turvaistuinvalmistajat testaavat istuimiaan monenlaisin testein kehitys- ja valmistusvaiheessa, mutta istuinostoksilla olevaa vanhempaa kiinnostaa enemmän puolueettomien tahojen tekemät turvaistuinten törmäystestit sekä käytettävyystestit.

Parhaan istuimen löytäminen turvaistuintestitulosten perusteella ei kuitenkaan ole helppoa, sillä törmäystestien tulokset vaihtelevat todella paljon, koska niissä testataan erilaisia asioita ja samojakin asioita eri tavoin. Turvallisuusstandardeista ei nimittäin olla päästy sopuun. Toisessa testissä loistavan arvosanan saavuttanut istuin saattaakin toisessa testissä saada murskatuomion.

Testeissä on aina myös mukana vain rajattu joukko istuimia, joten hyviäkään turvaistuimia ei välttämättä löydy mistään testilistoilta.

lastenmetsola.fi ei ota kantaa yksittäisiin turvaistuintesteihin millään tavalla, vaan haluaa vain esittää mahdollisimman monipuolisesti tietoa aiheesta, jotta jokainen vanhempi voi itse muodostaa asiasta oman mielipiteensä. Turvaistuintesteihin tutustuessaan kannattaa muistaa myös se, että vaikka turvaistuimet pärjäävät törmäystesteissä sekä käytettävyystesteissä hyvin vaihtelevasti, niin mikä tahansa turvaistuin on turvallisempi vaihtoehto lapselle, kuin matkustaminen autossa ilman minkäänlaista lapsille suunniteltua turvalaitetta.

Jotta turvaistuin saa myyntiluvan, sen tulee saada yleiseurooppalainen E-hyväksymismerkintä. Tämän saamiseksi ei kuitenkaan testata lainkaan esimerkiksi istuimen sivutörmäyssuojaa, vaikka sivutörmäykset ovat toiseksi yleisin kolarityyppi. Selkämenosuuntaan asennettavat istuimet taas todistetusti suojelevat parhaiten alle 4-vuotiasta lasta, jonka niskan ja hartian seutu ei vielä kestä samanlaisia törmäysvoimia kuin vanhemman lapsen tai aikuisen. Selkä menosuuntaan asennettavat istuimet saavat kuitenkin keskieurooppalaisissa törmäystesteissä huonoja arvosanoja, sillä selkä menosuuntaan asennettavat istuimet ovat vaikeampia kiinnittää ja testeissä istuimet arvioidaan aina huonoimman kiinnitystavan mukaan.

Koska Keski-Euroopassa ei selkä menosuuntaan asennettavia istuimia juurikaan käytetä, niin testitkään eivät tätä kiinnitystapa monesti huomio, jos tällaisia istuimia edes otetaan mukaan testeihin.

Vaikka sitten useampikin testi todistaisi jonkin istuimen olevan turvallinen, niin istuimen turvallisuuden määrittää lopulta auto, johon se asennetaan. Jos istuin ei mahdu kunnolla autoon, niin turvallisimmaksi testeissä arvioitu istuinkaan ei ole enää turvallinen. Eli pelkkiä testituloksia ei kannata tuijottaa, vaan istuimen sopivuus omaan autoon on aina varmistettava.

Seuraavassa lasten turvalaitteille törmäystestejä tekeviä tahoja ja linkkejä heidän testituloksiinsa:

 • EUROTEST Suomessa tunnetuimpiin testeihin kuuluu eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen toteuttama EuroTest -turvaistuintesti, jossa on Suomesta mukana Autoliitto ry. ja Kuluttajavirasto. Vuosittain toteutettavan EuroTestin tuloksiin voi perehtyä mm. Autoliiton sivuilla. Tuoreimmat testitulokset on toukokuulta 2010. EuroTestin turvallisuuteen liittyvät osat noudattavat Euro NCAP:n määrittelemiä kriteereitä. Euro NCAP on muun muassa eri maiden liikenneministeriöiden ja autoilijoiden etujärjestöjen ylläpitämä ohjelma, jonka tekemät törmäystestit antavat kuluttajille puolueetonta ja vertailukelpoista tietoa turvallisuudesta tieliikenteessä. Euro NCAP on nykyisin ainoa yhteismitallinen törmäystesti, joka hyväksytään Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa, Australiassa ja Aasiassa. 
 • ADAC Saksalainen ADAC myös testaa puolueettomasti lasten turvaistuimia ja heidän testituloksensa löytää ADACin omilta sivuilta.
 • NHTSA Amerikkalainen NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) tekee sikäläisillä  markkinoilla myytäville turvaistuimille törmäystestejä ja näiden testien tulokset löytyvät myös netistä NHTSA:n sivuilta.
 • IIHS Myöskin yhdysvaltalainen IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) tekee pääasiassa autojen törmäystestausta, mutta se on turvaistuimista testannut ainakin turvavyöistuimia. Nämä testitulokset voi katsoa IIHS:n sivustolta.

Paitsi istuimien turvallisuutta kolaritilanteissa, niin myös käyttöominaisuuksia ovat monet tahot testailleet ja tällaisten testien tulokset kiinnostavat varmasti monia turvaistuinta hankkimassa olevia. Mm. lapsen viihtyvyys istuimessa ja istuimen asennuksen helppous kun ovat tärkeitä tekijöitä autoilevan perheen arjen sujuvuudessa. Perheen auto/autot voivat myöskin asettaa lisävaatimuksia turvaistuimelle ja käyttötesteistä ja käyttökokemuksista voi näissä tilanteissa olla hyötyä. Lapsimatkustaa.fi -sivuston arvostelut -osiosta löydät tietoa siitä millaisiksi muut vanhemmat ovat käytössä kokeneet eri turvaistuimet. Jos sinulla on jo omakohtaista kokemusta jostain turvalaitteesta, niin käythän jättämässä oman arvostelusi ja autat näin muita vanhempia löytämään heille parhaan turvaistuinvaihtoehdon.

Seuraavassa linkkejä muihin turvallisuus ja käyttötesteihin:

♦ Norjalainen Forbrukerrådet on julkaissut useitakin turvaistuintestejä ja näihin voi tutustua heidän sivuillaan osoitteessa http://forbrukerportalen.no/Tester/2010/bilbarneseter_mai_2010. Uusin on toukokuulta 2010.

♦ Ruotsalainen yritys Smartson testaa monenlaisia tuotteita ja on säännöllisesti tehnyt myös turvaistuintestejä. Smartsonin sivulta löytyy ainakin seuraavat tehdyt testit:

Smartsonin turvakaukalotesti 6/2010http://www.smartson.se/test/familj-fritid/barn/guide_-_10_babyskydd.html

Smartsonin turvakaukalotesti 11/2009 http://www.smartson.se/test/guide-10-babyskydd-2009.htm

Smartsonin turvaistuintesti 9/2009 http://www.smartson.se/test/guide-9-bilbarnstolar-2009.htm

Smartsonin turvakaukalotesti 11/2008 http://www.smartson.se/test/barn/guide-av-10-babyskydd-2008.htm

Smartsonin testi selkämenosuuntaan asennettaville istuimille 8/2007 http://www.smartson.se/test/barn/bilbarnstolar-stora-starka-och-sakra.htm

♦ Ruotsalainen NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande) haluaa osaltaan  parantaa liikenneturvallisuutta ja on myös testannut lasten turvaistuimia. Heidän testistään löytyy tietoa myös uuden Plus Testin vaatimukset täyttävistä turvaistuimista. http://www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp

♦ ConsumerReports.orgin tekemän testin voi ostaa osoitteesta http://www.consumerreports.org/cro/babies-kids/baby-toddler/car-seats/infant-car-seat-ratings/ratings-overview.htm

♦ Ruotsalaisen Motormännen -lehden testi (2009) http://www.motormannen.se/mm1/site/05_Medlem/tidningen_motor/Krocktest/krocktest_barnstolar/

♦ Moottori -lehden turvaistuinten käyttötesti (11/2008) http://plaza.fi/moottori/turvaistuimet/tuhansia-kiinnityksia-kayttotestissa-viisi-turvaistuinta

♦ Ruotsalaisen TestFaktan testi (6/2006) http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=5969

♦ Tuulilasi -lehden testi turvaistuinten asentamisesta (4/2006) http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/lasten-turvavalineet-ja-suosikkiautot

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eco

Tie luonnon merkityksen ymmrtmiseen alkaa lapsena

Published

on

Miksi muurahaisia on olemassa? Pistelevät vain ihmisiä, mokomat. Muurahaiset – joita on Suomessakin kymmeniä eri lajeja – ovat osa luonnon monimuotoisuutta. Meidän olisi tärkeää ymmärtää, mitä monimuotoisuus tarkoittaa.

Monimuotoisuus on luonnossa keskeinen asia. Jokaisella lajilla on oma paikkansa ja tehtävänsä ekosysteemissä – tämän ympärillämme olevan eläviä eliöitä sisältävän maapallon osan toiminnassa. Lajeilla on myös itseisarvo, oikeus olla olemassa siinä kuin meillä ihmisilläkin. Ekosysteemi toimii hyvin ilman ihmistä, mutta monia muita lajeja se tarvitsee välttämättä toimiakseen.

Entä muurahaiset? Myös niillä on tärkeä tehtävänsä. Kekomuurahaiset kiipeilevät puissa kasvattaen kirvoja, jotka puolestaan lypsävät muurahaisille sokeripitoista herkkua ravinnoksi. Samoilla kirvakarjan hoitomatkoillaan muurahaiset kuitenkin keräävät ravinnokseen puista pieneläimiä.

Saaliiksi ja pesään vietäväksi joutuvat armotta muun muassa lehtiä syövät mittarintoukat ja muut puiden tuholaiset. Tutkimuksin on osoitettu, että puut kasvavat paremmin silloin kun muurahaisia on paikalla. Muurahaiset siis tasapainottavat ekosysteemiä – ja auttavat siinä sivussa metsän kasvua.

Luonnon monimuotoisuuden merkityksen ymmärtäminen on avain kestävään elämäntapaan pääsemisessä. Jos emme ymmärrä, mikä merkitys monimuotoisuudella on, ei mieleen juolahda sekään, että monimuotoisuuden suojelu voisi olla tärkeää.

Lapset ovat kiinnostuneita luonnosta. Moni seuraa hieman varttuneempanakin luonnon ilmiöitä. Myös tietoa on nykyään saatavilla, jos sitä haluaa etsiä. Koulukin valistaa ja opettaa. Suomalaiset ovat paljon tietäviä – eivät kaikki, mutta monet. Tieto ei kuitenkaan riitä. Pitää myös tuntea ja ymmärtää.

Tuntemista, luontosuhdetta ei voi oppia. Se pitää saada olemalla läsnä luonnossa. Luonnossa oleminen on monissa paikoissa vaikeaa, ainakin jos sitä ei aikuisten toimesta osata auttaa alkuun. Kyllä kaupungissakin on luontoa ja sitä pitää myös säilyttää. Eikä mielellään mitään siistittyjä puistoja, vaan kunnon pusikoita, ryteikköjä ja muita aikuisia usein hirvittäviä paikkoja. Lapsille ne ovat aarre. Aarre joka voi pelastaa koko elämän – oman ja luonnon monimuotoisuuden.

Lapsia kannattaa kannustaa menemään ryteikköön seikkailemaan ja tutkimaan. Tietenkin puissa kiipeilyssä ja liukkailla sammalrinteillä seikkailussa on vaaransa. Itse olen ajatellut, että jos seikkailua ja jopa riskejä ei lapsena elämässä ole, niitä on haettava vanhempana – useimmiten paljon vaarallisemmissa merkeissä. Samalla sammalrinteellä voi syntyä niitä luontokokemuksia, joista syntyy pysyvä luontosuhde. Aikuisen apu ja esimerkki voi siinäkin olla tarpeen. Esimerkiksi ötököistä voi inhotuksen sijaan ajatella, että ne ovat kivoja ja mielenkiintoisia, joskus toki hieman varottavia, mutta silti luonnossa tärkeitä.

Luontosuhteen synnyttyä myös ymmärtäminen on helpompaa. Ymmärrys on kuitenkin aina vaikeaa. Pitää tietää, tuntea ja yhdistellä eri lähteiden tietoja päätelläkseen, mikä vaikutus olisi vaikkapa muurahaisten katoamisella. Lisäksi pitäisi ymmärtää, mitä oma toiminta voi oheisvaikutuksineen aiheuttaa muille lajeille. Tällainen ymmärrys ei ole enää lasten tehtävä, mutta lapsena alkaa tie, jota pitkin kuljettuaan voi alkaa ymmärtää maapallon elämän vuorovaikutussuhteita, moninaisuutta ja arvoa.

Continue Reading

Lasten

Cybex Pallas kyttjien kokemuksia ja arvosteluja

Published

on

Lyhyt esittely: Cybex Pallas turvaistuimeen kuuluu oma turvatyyny, joka suojelee törmäystilanteessa lapsen arkoja pään, niskan ja rintakehän alueita ja antaa lapsen myös vapaammin liikkua istuimessa kuin valjaissa kiinni ollessaan. Cybex Pallas muuntuu turvatyynyn ja istuinta kallistavan alustan poistamalla Cybex Solution X turvavyöistuimeksi yli 15 kiloiselle lapselle. Pallas turvaistuimessa lapsen istumakorkeutta voidaan muuttaa lapsen kasvun mukaan ja istuimen kallistus lepoasentoon onnistuu helposti yhdelläkin kädellä. Cybexin Pallas istuimessa on käytetty uutta L.S.P. (Linear Side-impact Protection) System rakennetta, joka jakaa törmäyksen aiheuttamia voimia halllitusti laajemmalle alueelle ja vähentää niitä näin merkittävästi.

Näit käyttäjät ovat arvioineet istuimen

 • Turvakaukalo/istuin on helppo asentaa autoon
 • Turvakaukalon/istuimen omat turvavyöt on helppo säätää lapselle sopivaksi
 • Turvakaukalon/istuimen omat turvavyöt on helppo laittaa kiinni
 • Lapsi näkee turvakaukalosta/istuimesta hyvin ympärilleen
 • Lapsen asento vaikuttaa mukavalta hereillä ollessaan
 • Lapsen asento näyttää mukavalta nukkuessaan
 • Turvakaukalon/istuimen asentoa pystyy helposti kallistamaan
 • Istuinta kallistamalla pystyy todella muuttamaan lapsen matkustusasentoa
 • Istuimen saa hyvin muokattua lapselle sopivaksi tuin ja pehmustein
 • Kangasosat on helppo irroittaa ja laittaa takaisin pesun yhteydessä
 • Turvakaukalo/istuin on kätevä ja helppokäyttöinen virallisesti yhteensopivien rattaiden/vaunujen kanssa käytettäessä

Ensisijaisena syynä siirtää lapsi pois turvakaukalosta/istuimesta on ollut

 • 100% Muu syy / Istuin on edelleen käytössä
 • 86% istuimen arvostelleista suosittelisi sitä ystävälleen ja
 • 86% voisi ostaa istuimen uudelleen

Käyttäjien kokemukset

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:

Pallas on käytössä 1v ja 2v lapsilla ja tykkäävät tosi paljon istua istuimessa, kun näkevät ympärilleen. Suurena plussana pidän lapsen nopeaa kiinnittämistä istuimeen ja aina kun olen lapsen istuimeen kiinittänyt, voin olla varma, että lapsi ja istuin on oikein kiini autossa. Istuimessa on erittäin helposti irroitettavat kankaat, jotka voi pestä koneessa. Meilä on ollut 2005 vuoden jälkeen 6 erilaista turvaistuinta ja kyllä tämä istuin vie voiton niin kankaiden helppohoitosuudessa ja lapsen istuimeen kiinittämisessä. 

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 30 Syyskuuta 2019

Erittäin hyvät kokemukset. Autoon asentaminen helppoa, lapsi viihtyy hyvin. Saanut hyvät arvostelut testeissä. Pitkäikäinen. Muuta istuinta ei enää tarvita.

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 28 10 2019

Olemme todella tyytyväisiä. Ostin testitulosten perusteella ja hiukan jännitti, sillä vauvamme vihasi turvakaukalossa oloa ja huusi yleensä kaikki matkat hereillä ollessaan. Cybex Pallaksen ‘turvatyyny’ kuulemma saa jotkut lapset aluksi protestoimaan mutta meidän lapsemme rakastui tuoliinsa heti ja ensimmäistä kertaa olemma nauttineet huudottomista matkoista.

Helppo käyttää, tyylikäs ja kasvun myötä ja kaaren käydessä tarpeettomaksi, toimii vielä pitkään!

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 17 Helmikuuta 2019

Istuimen turvapalkki tuntuu lapsen kannalta hyvin miellyttävältä vaihtoehdolta. Lapsi pystyy liikkumaan vapaammin, mutta turvallisuus tuntuu silti yhtä hyvältä kuin istuimissa, joissa on omat turvavyöt.

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2011 arvosteli:
Vieras, 23 Kesäkuuta 2019

En suosittele! Lapsi matkusti mukavasti ja turvallisesti, kunnes yhtenä päivänä pitkällä matkalla kiukutellessaan huomasi, että pystyy rimpuilemalla liu’uttamaan itseään istuimessa alaspäin. Silloin asento ei ole enää mukava eikä turvallinen, ennen kuin lapsi kiskotaan takaisin istumaan kunnolla. Lisäksi helteellä istuin on tuskallisen kuuma.

Huomio!

Arvosteluja lukiessasi huomioi, että arvosteluissa saattaa esiintyä virheellistäkin tietoa. Varmista aina tietojen oikeellisuus omalta jälleenmyyjältäsi ennen ostopäätöksen tekemistä.

Continue Reading

Lasten

Children’s Helsinki – Attractions

Published

on

Luontokeskus Harakka

Luontokeskus Harakka sijaitsee Harakan saarella Helsingin niemen eteläkärjessä, Uunisaaren vieressä. Kesällä tarjolla on luontoretkiä, seikkailuja, kursseja, seminaareja, näyttelyjä ja muita yleisötapahtumia. Lapsille on tarjolla monenlaista aktiviteettia ja ohjelmaa, kuten esimerkiksi lasten oma luontotalo, ohjattuja seikkailuja ja satuja. Saarta kiertää ympärivuotinen n. kilometrin mittainen opaskyltein varustettu luontopolku. Saarella on vanhoja historiallisia rakennuksia, kuten esimerkiksi venäläisten vuonna 1908 rakentama kasarmi. Harakan luontokeskus on oiva tapa viettää aikaa raikkaassa meri-ilmassa tutustuen samalla saariston kasvillisuuteen ja eläinkuntaan. Veneyhteys lähtee cafe Ursulan vierestä Ullanlinnan laiturilta.

 • Kotisivu: hel.fi
 • Osoite: Harakka (saari), Helsinki
 • Aukioloajat: ti-pe 10-17, la-su 12-16, ma suljettu
 • Liput: vapaa pääsy (kuljetus saarelle maksullinen)

Temppeliaukionkirkko

Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on eräs Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä, ja Suomen suosituin arkkitehtuurinähtävyys. Kirkko on louhittu kallioon, ja ulospäin siitä näkyy kivimuurin lisäksi lähes ainoastaan sen 180 ikkunasta koostuva 13 metriä korkea kattokupoli. Kirkon hyvän akustiikan vuoksi siellä järjestetään paljon erilaisia konsertteja.

 • Kotisivu: taivallahti.kirkkohelsinki.net
 • Osoite: Lutherinkatu 3, 00100, Helsinki
 • Aukioloajat: kirkko on parhaillaan remontissa
 • Liput: vapaa sisäänpääsy

Vanhankaupunginkoski

Vanhankaupunginkoski – waterfall on Vantaanjoki River in Old Town Helsinki.

Vanhankaupunginkoski on ihanteellinen paikka viettää lämmintä kesäpäivää Helsingin luonnossa. Koski sijaitsee Vantaajoen suulla Viikintien vieressä. Koskialue on varsin pieni, mutta ympäristössä on runsaasti tilaa vaikkapa piknikille. Kosken vieressä on kahviloita ja ravintola, joiden terassilta voi ihailla kosken pauhua. Vanhankaupunginkoski on myös suosittu kalastuspaikka. Vantaajoessa elää 34 kalalajia, ja koskessa voi tavata mm. lohia, meritaimenia ja siikoja. Vanhankaupunginkoski on muodostumassa suosituksi päivänviettokohteeksi helsinkiläisten keskuudessa.

Entisöidyn miljöön, kahviloiden, ravintoloiden ja luontoreittien lisäksi alueella sijaistsee myös Tekniikanmuseo, jossa voi tutustua suomalaisen teollisuuden ja tekniikan historiaan ja nykyaikaan.

Suomenlinna

Suomenlinna on merkittävä osa helsinkiläistä kulttuuria ja vapaa-aikaa. Lapsiperheille Suomenlinna tarjoaa erinomaisen paikan kesäpäivän viettoon. Saarella on useita kahviloita ja ravintoloita, museoita, vanha telakka, gallerioita ja muuta nähtävää ja tekemistä. Paikka on myös eräs suosituimpia pikinikkikohteita, saarella on useita rauhaisia ruohoalueita joissa voi vapaasti nauttia omia eväitä. Suomenlinnassa on myös mielenkiintoisia kävelyreittejä jotka sopivat erityisesti hieman vanhemmille lapsille. Eräs suosituimmista kohteista on Susisaaressa näytteillä oleva, toiseen maailmansotaan osallistunut sukellusvene Vesikko.

Veneeseen pääsee myös tutustumaan sisältä. Vuosittain Suomenlinnassa vierailee n. 700 000 henkilöä. Lapsiperheille on tarjolla mm. interaktiivinen seikkailukierros “Komendantti ja ovela juonittelija”. Suomenlinnassa on myös useita museoita, kuten esimerkiksi lelumuseo sekä sotamuseo.

 • Kotisivu: suomenlinna.fi
 • Saarelle on vapaa pääsy. Lautat lähtevät kauppatorilta.

Tuomiokirkko

Senaatintorin pohjoislaidalla sijaitseva tuomiokirkko on Helsingin tunnetuin symboli. Kirkko on ristinmuotoinen ns. keskeiskirkko, eli se on kaikilta suunnilta katsottuna samanlainen. Se kohoaa Senaatintorilta katsottuna yli 62 metrin korkeuteen. Kirkko on sisätiloiltaan varsin pieni ja pelkistetty. Kirkon alla on näyttävä krypta, joka on myös auki yleisölle. Kryptan sisäänkäynti on tuomiokirkon takaa, Kirkkokadulta. Kryptassa on kahvila, ja siellä järjestetään usein erilaisia yksityistilaisuuksia, näyttelyitä ja esityksiä. Tuomiokirkkon on merkittävä osa helsinkiläistä historiaa. Vierailuun voi yhdistää kätevästi esimerkiksi tutustumisen aivan kulman takana sijaitsevaan rahamuseoon.

 • Kotisivu: tuomiokirkko.kirkkohelsinki.net
 • Osoite: Unioninkatu 29, 00170, Helsinki
 • Aukioloajat: ma-su 9-18 (kesällä 9-24)
 • Liput: vapaa sisäänpääsy
Continue Reading

Trending