Connect with us

Uncategorized

COVID-19 Vaikutukset Osakemarkkinoihin

Published

on

Koronapandemia on varmasti kaikille meille varsin tuttu ja käsinkosketeltava aihe, sen ollessa vaikuttanut kaikkien meidän elämäämme varsin runsaissa määrin vuoden 2020 alusta asti. Monien meistä elämä on muuttunut tänä aikana täysin, koronarajoitusten tehdessä entisestä elämäntyylistä monelle mahdotonta.

Tämän lisäksi on virus ajanut monet etätöihin tai pahimmassa tapauksessa työttömäksi. Näitä vaikutuksia me emme kuitenkaan tänään pohdi, vaan ennemminkin COVID-19 viruksen aiheuttamia vaikutuksia maailmantalouteen, ja ennen kaikkea osakemarkkinoihin.

Covid-19 aiheuttamat vaikutukset pörssiin

On nimittäin kiistämätön fakta, että koronavirus Covid-19 on vaikuttanut osakemarkkinoihin suuresti, mullistaen monia osakemarkkinoita koskevia näkemyksiä ja malleja. Voimme varsin turvallisesti sanoa vuoden 2020 olleen eräs tuntemamme markkinahistorian villeimmistä vuosista, tai vähintäänkin villein vuosi IT-kuplan puhkeamisen jälkeen.

Koimme vuoden 2020 aikana ensin erään viimeisten vuosikymmenten kovimmista pörssikurssien romahduksista Covid-19 alkaessa levitä vauhdilla maailmalle vuoden 2020 keväällä. Monien sijoittajien ollessa jo likvidoinut sijoituksiaan pelätessään täydellistä romahdusta aivan pohjalle, kääntyivät kurssit kuitenkin yllättäen nousuun kesän saapuessa ja hidastaessa tartuntamäärien kasvua.

Kesän aikana saimme nähdä pörssikurssien lähtevän vahvaan nousuun ja monien suurien indeksien hipoessa ensin kaikkien aikojen huippulukemiaan, ja sitten tehdessä uusia ennätyksiä läpi syksyn.

Poikkeuksena teknologiasektori

Poikkeuksena yleiseen pörssikurssien laskusuhdanteeseen pandemian alkaessa vuoden 2020 keväällä olivat kuitenkin monet teknologiaosakkeet. Nekään eivät täysin säästyneet alkukevään pörssiromahdukselta, mutta kääntyivät kuitenkin nousuun huomattavasti muita markkinoita aiemmin ja jatkoivat nousuaan hurjasti korkeammille tasoille kuin aiemmin uskallettiin edes optimistisimmissa skenaarioissa olettaa.

Monet teknologia-alan yritykset nimittäin kykenivät hyötymään tästä etätyöskentelyn murroksesta varsin suuresti, etenkin videoneuvottelusovellus Zoomin ja Microsoft Teamsin kaltaisten etätyöhön optimoitujen työkalujen ansiosta. Tämänkaltaiset työkalut mahdollistivat osaltaan myös monien muiden sektorien nopean siirtymän etätöihin ja paluun arkeen jollakin tasolla.  Samankaltaista liikehdintää nähtiin myös suoratoistopalveluiden osalta, niiden käyttäjämäärien kasvaessa nopeaan tahtiin koronan rajoittaessa sosiaalista kanssakäymistä ja ajaessa ihmiset jäämään koteihinsa omaehtoisesti.

Markkinoiden ennennäkemätön volatiliteetti

Suurimpana muutoksena tavanomaiseen vuoteen osakemarkkinoilla oli kuitenkin todella korkea volatiliteetti, joka ulottui käytännössä kaikille maantieteellisille alueille, läpi kaikkien sektoreiden. Aiemmin osakemarkkinoilta löytyi eräänlaisia turvasatamia, joiden uskottiin selviytyvän liki kaikesta, sillä useat niistä selviytyivät joko vahingoittumattomana tai varsin pienin vahingoin myös IT-kuplan romahduksesta sekä finanssikriisistä.

Monet näistä turvasatamana pidetyistä arvoyhtiöistä joutuivat kuitenkin myös kokemaan osansa koronapandemian aiheuttamista vaikutuksista. Siinä missä IT-kuplan puhkeaminen sekä finanssikriisi saatettiin monien konkarisijoittajien mielessä laittaa markkinoiden elämisen ja kuplautumisen piikkiin, heidän uskoessaan vahvasti palautumiseen, tuotti koronapandemia markkinoille täysin uudenlaisen tilanteen.

Covid-19 aiheuttama liikehdintä osakemarkkinoilla ei nimittäin ole verrattavissa aiempiin, viime vuosikymmenten romahduksiin jo yksinään siitä syystä, että aiheuttajana oli globaali pandemia, jollaista ei tässä mittakaavassa ole nähty vuosisataan. Tämä aiheuttikin myös turvasatamana pidettyjen kohteiden epätavallisen korkean volatiliteetin, monien sijoittajien päätyessä myymään jopa matalariskiseksi miellettyjä omistuksiaan pelätessään täydellistä romahdusta.

Nopea pörssin palautuminen

Onneksemme osakemarkkinoilla ei kuitenkaan täydellistä romahdusta vuonna 2020 nähty, vaan palasimme aiemmille kurssitasoille ja ohitimme ne varsin pikaisesti. Vuosi 2020 on kuitenkin osoittanut sijoittajille osakemarkkinoiden muuttuneen radikaalisti.

Etenkin nykyään, käytännössä kenen tahansa päästessä osakemarkkinoille kiinni, esiintyy markkinoilla huomattavasti enemmän volatiliteettia kuin entisinä aikoina. Aiemmin suurten sijoittajien ja yhtiöiden tehdessä suurimman osan kaupoista, eivät pienet sijoittajat kyenneet markkinoiden liikkeisiin vaikuttamaan.

Nykyään kuitenkin volatiliteetti on noussut moninkertaiseksi, nopealiikkeisten piensijoittajien tehdessä aktiivisesti sijoituksia ja liikuttaessa pääomaansa sijoituskohteiden välillä.

Mistä löytää hyviä sijoituskohteita?

Mistä sinä siis voit nykyään tietää, mihin kohteisiin sinun tulisi tässä korkean volatiliteetin ilmapiirissä sijoittaa? Ensinnäkin suosittelemme sijoituskohteisiin perehtymistä tarkanlaisesti käyttämällä hyödyksesi erilaisia talousaiheisia verkkojulkaisuja ja sivustoja, joilta löydät kattavasti alan ammattilaisten kirjoittamaa materiaalia ajankohtaisista pörssiuutisista osakeanalyyseihin ja suosituksiin.

Mikäli siis mietit mitä osakkeita sinun tulisi ostaa, selvitä, mitä osakkeita kannattaa ostaa Sijoitusrahastot.org -sivustolta. Näiden sivustojen käyttäminen tällaisissa markkinaolosuhteissa on yksinkertaisesti järkevää, sillä sivustoilla kirjoittavat sijoitusalan konkarit ja kokeneet analyytikot kykenevät tarjoamaan sinulle matalariskisiä sijoituskohteita, joiden tuottopotentiaali on kuitenkin varsin korkea.

Heidän analysoimiinsa markkinaliikkeisiin pohjaamalla kykenet siis mahdollisesti saavuttamaan huomattavasti korkeamaa tuottoa sijoitetulle pääomallesi, kuin kykenisit yksinkertaisesti arpomalla sijoituskohteita intuitiosi avulla. Suosittelemme kuitenkin yhdistämään näitä analyyseja omaan tutkimustyöhösi, jotta kykenet varmasti saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending