Connect with us

Lasten

Hyvinvointia ja terveytt idille ja vauvalle ravintokuidusta Me saamme lapsen

Published

on

Ravintokuiduksi kutsutaan ravinnon imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita viljavalmisteet, marjat ja hedelmät sekä kasvikset luonnostaan sisältävät. Raskausaikana kuitupitoinen ruokavalio helpottaa äidin vointia ja odotusajasta nauttimista sekä vähentää osaltaan stressiä ja sen haitallisia vaikutuksia sikiöön. Vauva hyötyy kuitupitoisesta ruokavaliosta parantuneen suoliston toiminnan ja helpomman olon kautta. Ravintokuidun nauttimisesta on etua myös sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle sekä painonhallinnalle.

Carina Kronberg-Kippilä, ETM
ravitsemusasiantuntija

Odotusaikaan tukea viljavalmisteista

Ravitsemuksellisesti suositeltavan monipuolisen aterian, myös välipalan, tulisi sisältää odotusaikana runsaasti kuitua, sopivasti energiaa ja pehmeitä kasvirasvoja, mutta vain vähän suolaa, sokeria tai eläinperäistä kovaa rasvaa. Täysjyväviljavalmisteet tuovat ruokavalioon kuitua, auttavat ylläpitämään kylläisyyttä aterioiden välillä ja helpottavat osaltaan painonhallintaa ehkäisten napostelun tarvetta.

Välipalojen laatu on yhtä olennainen kuin pääaterioidenkin koostumus. Alkuraskaudessa pitkät ruokailuvälit ja vatsan tyhjentyminen saattavat altistaa pahoinvoinnille. Huonovointisuutta auttavat estämään ravitsemuksellisesti laadukkaat välipalat. Loppuraskaudessa laadukkaiden välipalojen lisääminen,  pääaterioiden pienentäminen ja aterioiden keventäminen voivat helpottaa nopeaa täyttymisen tunnetta pääaterioiden yhteydessä. Ummetus voi vaivata odotusaikana. Ummetusta voi vähentää niin pääaterioiden kuin välipalojenkin riittävällä kuitupitoisuudella. Kuidun lisäämisen ohella riittävästä, muttei ylenpalttisesta, nesteen nauttimisesa ja säännöllisestä liikunnasta on apua ummetuksen ehkäisyssä. 

Hyviä ja ravitsemuksellisesti laadukkaita välipalavalintoja ovat kasvisten, marjojen, hedelmien ja hedelmäsoseiden lisäksi täysjyväviljavalmisteet, kuten leipä, puurot tai mysli ja rasvattomat tai vähärasvaiset maitovalmisteet. Runsassuolaiset tai sokeripitoiset vaihtoehdot kannattaa arkena unohtaa, sillä niiden napostelu altistaa painonnousulle ja hampaiden reikiintymiselle.

B-ryhmän vitamiinia folaattia on runsaasti kuitua sisältävissä ruoissa, kuten täysjyväviljavalmisteissa, tuoreissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Riittävä folaatin saanti raskauden alussa, mutta myös jo raskautta suunniteltaessa on tärkeää, sillä folaatin puute saattaa olla yhteydessä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön syntyyn. Yksilöllisestä foolihappolisän tarpeesta kannattaa keskustella neuvolassa.

Vauva saa kuitua jo äidinmaidosta

Äidinmaito sisältää luonnostaan suojatekijöitä kuten prebioottisia oligosakkarideja, jotka vahvistavat luonnollisella tavalla imeväisen puolustusjärjestelmän toimintaa ja ohjaavat sen kehittymistä oikeaan ja tasapainoiseen suuntaan. Tämä osaltaan auttaa suojaamaan niin allergioilta kuin infektioiltakin.

Imiessään vauva saa äidinmaidon mukana myös eläviä bakteereita. Prebioottiset oligosakkaridit toimivat suolistossa ravintona hyödyllisille bakteereille. Oligosakkaridit vaikuttavat suoliston bakteerikoostumukseen sekä tukevat hyödyllisten bakteerien kasvua ja aktiivisuutta. Vuorovaikutus ravinnon ja ympäristön bakteerien kanssa ohjaa vauvan puolustusjärjestelmän kypsymistä. Vastasyntyneen vielä kehittymätön puolustusjärjestelmä on altis infektiotaudeille ja myöhemmin allergisen reaktiotavan kehittymiselle. Elämän varhaisvaiheessa suolistoon muodostuvalla bakteerikannalla on merkitystä sekä puolustusjärjestelmän kypsymisen että myöhemmän terveydentilan kannalta.


Äidinmaidon sisältämien oligosakkaridien merkityksestä allergisten sairauksien ehkäisyssä on jo jonkin verran tieteellistä näyttöä. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta ymmärretään täysin, miten oligosakkaridit saattavat vähentää allergisten sairauksen riskiä tai lisätä lääkeaineiden vaikuttavuutta tai rokoteaineiden tehoa.
Oligosakkaridiseosten äidinmaidon kaltaisia vaikutuksia vauvan suoliston mikrobeihin ja ulosteen pehmeyteen on tutkittu tietyillä patentoiduilla oligosakkaridiseoksilla. Vaikutuksiltaan rintamaitoa jäljittelevää patentoitua oligosakkaridiseosta (GOS-FOS) lisätään esimerkiksi Muksu-velleihin ja leikki-ikäisille tarkoitettuun Muksu-maitojuomaan.

Kuidun hyödyt vauvoille ja leikki-ikäisille

Lapsen saama ravinto ja muutokset ruokavaliossa vaikuttavat ulosteen koostumukseen ja ulostamistiheyteen. Yksinomaisesti imetetyn vauvan uloste on pehmeää osin äidinmaidon kuitujen eli oligosakkaridien vaikutuksesta. Puolivuotiaasta eteenpäin on hyvä kiinnittää huomiota riittävään kuidun saantiin myös muusta ravinnosta. Kuitua sisältävät esimerkiksi täysjyväpuurot, kasvis- ja marjasoseet sekä raasteet. Kuitupitoisella ruokavaliolla mieli säilyy iloisempana, sillä maha toimii mukavammin ja pottaharjoitukset sujuvat.

Riittävä ravintokuidun saanti monipuolisesti eri ruoka-aineista on myös leikki-iässä lapsille tärkeää. Varsinaista kuidun saantisuositusta ei Suomessa ole, mutta vuonna 2008 julkaistun kattavan suomalaisen tutkimusraportin mukaan lapset saavat kuitua leikki-iässä energiaan suhteutettuna suositeltua aikuisten tasoa vähemmän. Kuidun saantia leikki-iässäkään ei tarvitse pelätä, sillä suomalaisen monivuotisen tutkimuksen mukaan runsaastakaan kuidun saannista ei ole haittaa leikki-ikäisen kasvulle. Kuitua runsaasti käyttäneet lapset saivat ruoastaan enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, eli ruokavalio oli laadukkaampi.

Lasten ravintokuidun saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kuitu lisää kylläisyyttä ja vähentää nälän tunnetta. Kun leikki-ikäisen lapsen ruokavalio sisältää täysjyväviljavalmisteita, kuten puuroa ja leipää, juureksia, vihanneksia sekä hedelmiä ja marjoja, lapsi saa myös riittävästi ravintokuitua päivittäin. Varhaislapsuudessa lusikoitavat ruoat, kuten puurot, auttavat myös syömisen opettelussa sekä tukevat kielen liikkeiden hallintaa ja puheen kehitystä. Kuitu lisää kylläisyyttä ja vähentää nälän tunnetta. Näin napostelutarve aterioiden välillä vähenee.

Aterioiden nautittavuus kaikilla aisteilla lisää kiinnostusta ruokaan sekä luo pohjan terveyttä ylläpitäville ruokavalinnoille. Miltä ruoka maistuu, näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu ohjaa lasta tutustumisessa uusiin ruokiin sekä opastaa monipuolisen, ravitsemussuositusten mukaisen aterian koostamisessa. Runsaasti sokeria sisältävät välipalat voi näppärästi korvata rapsakoilla ja värikkäillä tuoreilla kasviksilla, makeilla hedelmillä ja maistuvilla marjoilla tai esimerkiksi kuitupitoisilla marjapuuroilla, jolloin myös ruokavalion laatu kohenee.

Makumieltymyksistä tukea terveyteen – huomio hapokkaisiin ja karvaisiin makuihin

Lapsen terveyteen myöhemmin elämässä vaikuttavat hänen varhaiset makumieltymyksensä ja -tottumuksensa. Lapsille luontaisesti vähemmän miellyttävät karvaat ja happamat maut ovat tyypillisiä kasviksille, hedelmille ja marjoille. Nämä ruoat sisältävät kuitenkin runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, joita lapsi tarvitsee kasvuunsa ja kehitykseensä ja myöhemmin elämässä terveytensä ylläpitämiseen. Lapsen olisikin tärkeää oppia pitämään marjojen happamuudesta, hedelmien hapokkuudesta ja kasvisten karvaudesta. Selkeät, tunnistettavat maut helpottavat oppimista.

Raskaus- ja imetysaika luovat pohjan ruokamieltymyksille, joita voidaan vahvistaa ja monipuolistaa imeväis- ja leikki-iässä. Varhaislapsuudessa uusien makujen oppimiseen tarvitaan jopa yli 10–15 maistamiskertaa. Maistamiskertojen myötä lapsi oppii hyväksymään ja pitämään karvaista ja hapokkaista kasvisten ja marjojen mauista. Vanhemmat toimivat malleina myös ruokien valinnassa. Odotusaika on otollinen vaihe pysähtyä miettimään yhdessä omia ja perheen ruokatottumuksia. Herkullisesti koko perheen voimin tehty ja lautasmallin mukaan koottu ja myös karvaita ja happamia makuja esilletuova ateria sisältää paitsi virikkeitä kaikille aisteille, myös avaimet tulevaan terveyteen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eco

Tie luonnon merkityksen ymmrtmiseen alkaa lapsena

Published

on

Miksi muurahaisia on olemassa? Pistelevät vain ihmisiä, mokomat. Muurahaiset – joita on Suomessakin kymmeniä eri lajeja – ovat osa luonnon monimuotoisuutta. Meidän olisi tärkeää ymmärtää, mitä monimuotoisuus tarkoittaa.

Monimuotoisuus on luonnossa keskeinen asia. Jokaisella lajilla on oma paikkansa ja tehtävänsä ekosysteemissä – tämän ympärillämme olevan eläviä eliöitä sisältävän maapallon osan toiminnassa. Lajeilla on myös itseisarvo, oikeus olla olemassa siinä kuin meillä ihmisilläkin. Ekosysteemi toimii hyvin ilman ihmistä, mutta monia muita lajeja se tarvitsee välttämättä toimiakseen.

Entä muurahaiset? Myös niillä on tärkeä tehtävänsä. Kekomuurahaiset kiipeilevät puissa kasvattaen kirvoja, jotka puolestaan lypsävät muurahaisille sokeripitoista herkkua ravinnoksi. Samoilla kirvakarjan hoitomatkoillaan muurahaiset kuitenkin keräävät ravinnokseen puista pieneläimiä.

Saaliiksi ja pesään vietäväksi joutuvat armotta muun muassa lehtiä syövät mittarintoukat ja muut puiden tuholaiset. Tutkimuksin on osoitettu, että puut kasvavat paremmin silloin kun muurahaisia on paikalla. Muurahaiset siis tasapainottavat ekosysteemiä – ja auttavat siinä sivussa metsän kasvua.

Luonnon monimuotoisuuden merkityksen ymmärtäminen on avain kestävään elämäntapaan pääsemisessä. Jos emme ymmärrä, mikä merkitys monimuotoisuudella on, ei mieleen juolahda sekään, että monimuotoisuuden suojelu voisi olla tärkeää.

Lapset ovat kiinnostuneita luonnosta. Moni seuraa hieman varttuneempanakin luonnon ilmiöitä. Myös tietoa on nykyään saatavilla, jos sitä haluaa etsiä. Koulukin valistaa ja opettaa. Suomalaiset ovat paljon tietäviä – eivät kaikki, mutta monet. Tieto ei kuitenkaan riitä. Pitää myös tuntea ja ymmärtää.

Tuntemista, luontosuhdetta ei voi oppia. Se pitää saada olemalla läsnä luonnossa. Luonnossa oleminen on monissa paikoissa vaikeaa, ainakin jos sitä ei aikuisten toimesta osata auttaa alkuun. Kyllä kaupungissakin on luontoa ja sitä pitää myös säilyttää. Eikä mielellään mitään siistittyjä puistoja, vaan kunnon pusikoita, ryteikköjä ja muita aikuisia usein hirvittäviä paikkoja. Lapsille ne ovat aarre. Aarre joka voi pelastaa koko elämän – oman ja luonnon monimuotoisuuden.

Lapsia kannattaa kannustaa menemään ryteikköön seikkailemaan ja tutkimaan. Tietenkin puissa kiipeilyssä ja liukkailla sammalrinteillä seikkailussa on vaaransa. Itse olen ajatellut, että jos seikkailua ja jopa riskejä ei lapsena elämässä ole, niitä on haettava vanhempana – useimmiten paljon vaarallisemmissa merkeissä. Samalla sammalrinteellä voi syntyä niitä luontokokemuksia, joista syntyy pysyvä luontosuhde. Aikuisen apu ja esimerkki voi siinäkin olla tarpeen. Esimerkiksi ötököistä voi inhotuksen sijaan ajatella, että ne ovat kivoja ja mielenkiintoisia, joskus toki hieman varottavia, mutta silti luonnossa tärkeitä.

Luontosuhteen synnyttyä myös ymmärtäminen on helpompaa. Ymmärrys on kuitenkin aina vaikeaa. Pitää tietää, tuntea ja yhdistellä eri lähteiden tietoja päätelläkseen, mikä vaikutus olisi vaikkapa muurahaisten katoamisella. Lisäksi pitäisi ymmärtää, mitä oma toiminta voi oheisvaikutuksineen aiheuttaa muille lajeille. Tällainen ymmärrys ei ole enää lasten tehtävä, mutta lapsena alkaa tie, jota pitkin kuljettuaan voi alkaa ymmärtää maapallon elämän vuorovaikutussuhteita, moninaisuutta ja arvoa.

Continue Reading

Lasten

Cybex Pallas kyttjien kokemuksia ja arvosteluja

Published

on

Lyhyt esittely: Cybex Pallas turvaistuimeen kuuluu oma turvatyyny, joka suojelee törmäystilanteessa lapsen arkoja pään, niskan ja rintakehän alueita ja antaa lapsen myös vapaammin liikkua istuimessa kuin valjaissa kiinni ollessaan. Cybex Pallas muuntuu turvatyynyn ja istuinta kallistavan alustan poistamalla Cybex Solution X turvavyöistuimeksi yli 15 kiloiselle lapselle. Pallas turvaistuimessa lapsen istumakorkeutta voidaan muuttaa lapsen kasvun mukaan ja istuimen kallistus lepoasentoon onnistuu helposti yhdelläkin kädellä. Cybexin Pallas istuimessa on käytetty uutta L.S.P. (Linear Side-impact Protection) System rakennetta, joka jakaa törmäyksen aiheuttamia voimia halllitusti laajemmalle alueelle ja vähentää niitä näin merkittävästi.

Näit käyttäjät ovat arvioineet istuimen

 • Turvakaukalo/istuin on helppo asentaa autoon
 • Turvakaukalon/istuimen omat turvavyöt on helppo säätää lapselle sopivaksi
 • Turvakaukalon/istuimen omat turvavyöt on helppo laittaa kiinni
 • Lapsi näkee turvakaukalosta/istuimesta hyvin ympärilleen
 • Lapsen asento vaikuttaa mukavalta hereillä ollessaan
 • Lapsen asento näyttää mukavalta nukkuessaan
 • Turvakaukalon/istuimen asentoa pystyy helposti kallistamaan
 • Istuinta kallistamalla pystyy todella muuttamaan lapsen matkustusasentoa
 • Istuimen saa hyvin muokattua lapselle sopivaksi tuin ja pehmustein
 • Kangasosat on helppo irroittaa ja laittaa takaisin pesun yhteydessä
 • Turvakaukalo/istuin on kätevä ja helppokäyttöinen virallisesti yhteensopivien rattaiden/vaunujen kanssa käytettäessä

Ensisijaisena syynä siirtää lapsi pois turvakaukalosta/istuimesta on ollut

 • 100% Muu syy / Istuin on edelleen käytössä
 • 86% istuimen arvostelleista suosittelisi sitä ystävälleen ja
 • 86% voisi ostaa istuimen uudelleen

Käyttäjien kokemukset

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:

Pallas on käytössä 1v ja 2v lapsilla ja tykkäävät tosi paljon istua istuimessa, kun näkevät ympärilleen. Suurena plussana pidän lapsen nopeaa kiinnittämistä istuimeen ja aina kun olen lapsen istuimeen kiinittänyt, voin olla varma, että lapsi ja istuin on oikein kiini autossa. Istuimessa on erittäin helposti irroitettavat kankaat, jotka voi pestä koneessa. Meilä on ollut 2005 vuoden jälkeen 6 erilaista turvaistuinta ja kyllä tämä istuin vie voiton niin kankaiden helppohoitosuudessa ja lapsen istuimeen kiinittämisessä. 

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 30 Syyskuuta 2019

Erittäin hyvät kokemukset. Autoon asentaminen helppoa, lapsi viihtyy hyvin. Saanut hyvät arvostelut testeissä. Pitkäikäinen. Muuta istuinta ei enää tarvita.

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 28 10 2019

Olemme todella tyytyväisiä. Ostin testitulosten perusteella ja hiukan jännitti, sillä vauvamme vihasi turvakaukalossa oloa ja huusi yleensä kaikki matkat hereillä ollessaan. Cybex Pallaksen ‘turvatyyny’ kuulemma saa jotkut lapset aluksi protestoimaan mutta meidän lapsemme rakastui tuoliinsa heti ja ensimmäistä kertaa olemma nauttineet huudottomista matkoista.

Helppo käyttää, tyylikäs ja kasvun myötä ja kaaren käydessä tarpeettomaksi, toimii vielä pitkään!

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 17 Helmikuuta 2019

Istuimen turvapalkki tuntuu lapsen kannalta hyvin miellyttävältä vaihtoehdolta. Lapsi pystyy liikkumaan vapaammin, mutta turvallisuus tuntuu silti yhtä hyvältä kuin istuimissa, joissa on omat turvavyöt.

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2011 arvosteli:
Vieras, 23 Kesäkuuta 2019

En suosittele! Lapsi matkusti mukavasti ja turvallisesti, kunnes yhtenä päivänä pitkällä matkalla kiukutellessaan huomasi, että pystyy rimpuilemalla liu’uttamaan itseään istuimessa alaspäin. Silloin asento ei ole enää mukava eikä turvallinen, ennen kuin lapsi kiskotaan takaisin istumaan kunnolla. Lisäksi helteellä istuin on tuskallisen kuuma.

Huomio!

Arvosteluja lukiessasi huomioi, että arvosteluissa saattaa esiintyä virheellistäkin tietoa. Varmista aina tietojen oikeellisuus omalta jälleenmyyjältäsi ennen ostopäätöksen tekemistä.

Continue Reading

Lasten

Children’s Helsinki – Attractions

Published

on

Luontokeskus Harakka

Luontokeskus Harakka sijaitsee Harakan saarella Helsingin niemen eteläkärjessä, Uunisaaren vieressä. Kesällä tarjolla on luontoretkiä, seikkailuja, kursseja, seminaareja, näyttelyjä ja muita yleisötapahtumia. Lapsille on tarjolla monenlaista aktiviteettia ja ohjelmaa, kuten esimerkiksi lasten oma luontotalo, ohjattuja seikkailuja ja satuja. Saarta kiertää ympärivuotinen n. kilometrin mittainen opaskyltein varustettu luontopolku. Saarella on vanhoja historiallisia rakennuksia, kuten esimerkiksi venäläisten vuonna 1908 rakentama kasarmi. Harakan luontokeskus on oiva tapa viettää aikaa raikkaassa meri-ilmassa tutustuen samalla saariston kasvillisuuteen ja eläinkuntaan. Veneyhteys lähtee cafe Ursulan vierestä Ullanlinnan laiturilta.

 • Kotisivu: hel.fi
 • Osoite: Harakka (saari), Helsinki
 • Aukioloajat: ti-pe 10-17, la-su 12-16, ma suljettu
 • Liput: vapaa pääsy (kuljetus saarelle maksullinen)

Temppeliaukionkirkko

Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on eräs Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä, ja Suomen suosituin arkkitehtuurinähtävyys. Kirkko on louhittu kallioon, ja ulospäin siitä näkyy kivimuurin lisäksi lähes ainoastaan sen 180 ikkunasta koostuva 13 metriä korkea kattokupoli. Kirkon hyvän akustiikan vuoksi siellä järjestetään paljon erilaisia konsertteja.

 • Kotisivu: taivallahti.kirkkohelsinki.net
 • Osoite: Lutherinkatu 3, 00100, Helsinki
 • Aukioloajat: kirkko on parhaillaan remontissa
 • Liput: vapaa sisäänpääsy

Vanhankaupunginkoski

Vanhankaupunginkoski – waterfall on Vantaanjoki River in Old Town Helsinki.

Vanhankaupunginkoski on ihanteellinen paikka viettää lämmintä kesäpäivää Helsingin luonnossa. Koski sijaitsee Vantaajoen suulla Viikintien vieressä. Koskialue on varsin pieni, mutta ympäristössä on runsaasti tilaa vaikkapa piknikille. Kosken vieressä on kahviloita ja ravintola, joiden terassilta voi ihailla kosken pauhua. Vanhankaupunginkoski on myös suosittu kalastuspaikka. Vantaajoessa elää 34 kalalajia, ja koskessa voi tavata mm. lohia, meritaimenia ja siikoja. Vanhankaupunginkoski on muodostumassa suosituksi päivänviettokohteeksi helsinkiläisten keskuudessa.

Entisöidyn miljöön, kahviloiden, ravintoloiden ja luontoreittien lisäksi alueella sijaistsee myös Tekniikanmuseo, jossa voi tutustua suomalaisen teollisuuden ja tekniikan historiaan ja nykyaikaan.

Suomenlinna

Suomenlinna on merkittävä osa helsinkiläistä kulttuuria ja vapaa-aikaa. Lapsiperheille Suomenlinna tarjoaa erinomaisen paikan kesäpäivän viettoon. Saarella on useita kahviloita ja ravintoloita, museoita, vanha telakka, gallerioita ja muuta nähtävää ja tekemistä. Paikka on myös eräs suosituimpia pikinikkikohteita, saarella on useita rauhaisia ruohoalueita joissa voi vapaasti nauttia omia eväitä. Suomenlinnassa on myös mielenkiintoisia kävelyreittejä jotka sopivat erityisesti hieman vanhemmille lapsille. Eräs suosituimmista kohteista on Susisaaressa näytteillä oleva, toiseen maailmansotaan osallistunut sukellusvene Vesikko.

Veneeseen pääsee myös tutustumaan sisältä. Vuosittain Suomenlinnassa vierailee n. 700 000 henkilöä. Lapsiperheille on tarjolla mm. interaktiivinen seikkailukierros “Komendantti ja ovela juonittelija”. Suomenlinnassa on myös useita museoita, kuten esimerkiksi lelumuseo sekä sotamuseo.

 • Kotisivu: suomenlinna.fi
 • Saarelle on vapaa pääsy. Lautat lähtevät kauppatorilta.

Tuomiokirkko

Senaatintorin pohjoislaidalla sijaitseva tuomiokirkko on Helsingin tunnetuin symboli. Kirkko on ristinmuotoinen ns. keskeiskirkko, eli se on kaikilta suunnilta katsottuna samanlainen. Se kohoaa Senaatintorilta katsottuna yli 62 metrin korkeuteen. Kirkko on sisätiloiltaan varsin pieni ja pelkistetty. Kirkon alla on näyttävä krypta, joka on myös auki yleisölle. Kryptan sisäänkäynti on tuomiokirkon takaa, Kirkkokadulta. Kryptassa on kahvila, ja siellä järjestetään usein erilaisia yksityistilaisuuksia, näyttelyitä ja esityksiä. Tuomiokirkkon on merkittävä osa helsinkiläistä historiaa. Vierailuun voi yhdistää kätevästi esimerkiksi tutustumisen aivan kulman takana sijaitsevaan rahamuseoon.

 • Kotisivu: tuomiokirkko.kirkkohelsinki.net
 • Osoite: Unioninkatu 29, 00170, Helsinki
 • Aukioloajat: ma-su 9-18 (kesällä 9-24)
 • Liput: vapaa sisäänpääsy
Continue Reading

Trending