Connect with us

Lasten

Pinjata – juhlat jotka muistetaan

Published

on

Olemme koonneet ideoita kutsuille sopivista ohjelmanumeroista. Lastenjuhlien ohjelmaan suunnitellessasi mieti etukäteen muutama ohjelmanumero huomioiden lasten iät. Lapset nauttivat myös vapaasta olemisesta ja omista leikeistä, joten jätä heille mahdollisuus myös niihin. 

Ohjelmaideat alkavat pienille lapsille sopivista leikeistä jatkuen koululaisikäisten leikkeihin ja viimeiseksi koko perheelle sopiviin leikkeihin. 

Kalastus

Lastenjuhlien ehdoton suosikki ohjelmanumero on kalastus. Kalastamiseen tarvitset lasten muoviämpärin ja kepin, johon ämpäri on kiinnitetty narulla Viritä kangas esimerkiksi kahden oven väliin, niin että lapset eivät näe sen taakse. Jokainen lapsi saa vuoron perään kokeilla kalaonneaan. Kun kala nykii, on ämpäriin ilmestynyt jokin pikkuesine tai karkkia. 

Kukka jahti

Tähän leikkiin voivat osallistua jo 2-3 -vuotiaat lapset, joskin vanhempia apua saatetaan tarvita hiukan. Leikkaa etukäteen kukan terälehtiä ja keskiöitä värikkäistä paperinpalasista. Leikin ideana on löytää palasia, joista muodostuu kukka. Kukan valmiiksi saanut lapsi saa pienen palkinnon. Kukkakuvion sijasta voi palapeliksi tehdä vaikkapa merirosvolipun. 

Kiertävä laatikko

Täytä pieni laatikko silkkipaperilla, erilaisilla karkeilla tai pienillä leluilla. Pyydä lapsia istumaan rinkiin ja anna suljettu laatikko ensimmäiselle lapselle. Pyydä häntä laittamaan laatikko kiertämään myötäpäivään musiikin soidessa taustalla. Pysäytä musiikki. Lapsi, jolla laatikko on, saa avata sen ja ottaa yhden tavaran. Laita musiikki taas soimaan ja jatka leikkiä, kunnes kaikki ovat saaneet laatikosta yhden tavaran. 

Pullon pyöritys

Lahjojen avaaminen pitkittyy, kun ne jaetaan pullon pyöritys -leikin aikana. Lapsi, jonka kohdalle pullo pysähtyy, antaa sankarille lahjan. Leikin hyvä puoli on, että jokaiseen lahjaan kiinnitetään huomiota ja vanhemmat pystyvät helpommin seuraamaan, keneltä mikäkin lahja on tullut. 

Aarteenetsintä

Perinteinen leikki, joka on helppo toteuttaa sisällä ja ulkona. Syntymäpäiväteeman mukaan aarteenetsintä –leikistä voi kehittää erilaisia muunnoksia. Lapset voivat metsästää esimerkiksi lappusia, joissa annetaan ohjeita yhteisen aarteen luo. Jokaiselle voi olla myös oma aarre odottamassa piilopaikassa. Merkiksi paikat niin, että lapset löytävät ne melko helposti. Aarteenetsintä sopii hyvin eri ikäisten lasten juhliin, sen vaikeusastetta voi lisätä iän myötä. 

Eläinaiheiset viestileikit

Jaa lapset kahteen tai useampaan ryhmään. Määritä alue, jonka lasten pitää kiertää matkien esimerkiksi apinaa tai kengurua. Näytä heille esimerkki siitä, miten eläin liikkuu. kahdella jalalla hyppelehtien eteenpäin. Lähtömerkin saatuaan ensimmäiset joukkueen jäsenet voivat lähteä liikkeelle. Ensimmäisen tullessa maaliin, seuraava lähtee liikkeelle. Voittajajoukkue on se, jonka kaikki jäsenet ovat kiertäneet määrätyn reitin ja tulleet ensimmäisenä maaliin. 

Laiva on lastattu

Pyydä jokaista lasta vuoron perään valitsemaan kirjain, jolla laiva lastataan. Kun laiva lastataan ”K” kirjaimella, sinne laitetaan kirjoja, kuninkaita, karkkeja jne. Pienimmille lapsille leikki on opettavainen, kun he miettivät eri kirjaimia ja niillä alkavia sanoja. Voit auttaa heitä keksimään sanoja vihjailemalla oikealla kirjaimella alkavia sanoja. Muunna sääntöjä teeman mukaan.

Merirosvosyntymäpäiväjuhlassa merirosvojen laiva voidaan lastata sinne kuuluvilla esineillä, jalkapallojuhlissa eri maiden jalkapallopelaajilla jne. 

Ilmapallojen poksauttaminen

Ilmapallojen poksauttaminen on hauskaa ja vähän jännittävääkin. Monelle lapselle on suuri elämys pamauttaa ilmapallo rikki. Voit teipata ison kasan ilmapalloja seinälle ja pyytää jokaista lasta vuoron perään rikkomaan yksi pallo. Hauskan yhteisen leikin saat sitomalla lapsen käteen ilmapallo niin pitkään naruun, että palloa voi vetää perässä. Leikin ideana on polkea toisten pallot rikki ja suojella omaa palloaan. 

Vesi-ilmapallojen heittäminen

Leikki sopii parhaiten ulkona pidettäviin juhliin. Täytä ilmapallot vedellä jo ennen juhlia alkamista ja laita ne valmiiksi vateihin. Päätä leikin säännöt ennen kuin aloitatte. Tavoitteena on tähdätä vesi-ilmapallot nurmikolle laitettuihin puupalikoihin tai seinään kiinnitettävään tauluun. Varaa jokaiselle yhtä monta palloa heitettäväksi. Muista että leikissä saattaa kastua lasten vaatteet. 

Missä ruudussa?

Pöytä tai pahvilevy ruudutetaan ja jokaiseen ruutuun asetetaan erilainen esine. Osanottajat tulevat ruudukon luo ja saavat tutkia esineitä parin minuutin ajan, jonka jälkeen esineet otetaan pois ja leikkijät käyvät istumaan. Leikin vetäjä näyttää sitten kullekin erikseen esineet yksitellen, jolloin jokaisen on sanottava, missä ruudussa kyseinen esine oli. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa pisteen. Korkeimman pistemäärän saavuttanut voittaa. 

Päinvastoin

Leikkijät seisovat rivissä ja heitä pyydetään tekemään erilaisia asioita. Lkkijöiden on tehtävä aina päinvastoin kuin mitä heitä kehotetaan tekemään. Jos sanotaan ”kädet ylös” leikkijät laskevat kätensä, ”kyykkyyn” – noustaan varpaille, ”juoksuun” seistään paikalla. Ne , jotka erehtyvät noudattamaan oikeaa komentoa, joutuvat poistumaan leikistä. Viimeksi jäänyt voittaa. 

Tölkkijalat

Tölkkijalat on helppo tehdä itse neljästä tyhjästä, isohkosta peltitölkistä. Tee puhdistettuihin tölkkeihin reiät yläreunaan, yhden kummallekin puolelle. Katkaise narusta neljä yhtä pitkää pätkää, sopiva pituus on kaksi kertaa maasta käteen ylettyvä naru. Solmi narut reikiin. Niin on valmiina kaksi paria tölkkijalkoja. 

Tölkkijaloilla kävely on sellaisenaankin hauskaa. Tölkkikävelykilpailussa pyydä kahta osalistujia yksi kerrallaan kävelemään tölkkijaloilla määrätyn, viivoin merkitys matkan. 

Herneviesti

Leikkiin tarvitset 4 lautasta, 2 teelusikkaa, herneitä ja 2 hyppynarua. Leikki on helpoin toteuttaa ulkona. 

Leikkijät muodostavat kaksi ryhmää. Kummankin ryhmän edessä lähtöviivalla jakkaran päällä on teelautanen ja sillä herne ja lusikka sekä noin viiden metrin päässä niistä toinen jakkara, jonka päällä on lautanen ja hyppynaru. Lähtömerkin saatuaan ensimmäinen ottaa lusikalla herneen, kantaa sen toiselle lautaselle ja laskee sen siihen, ottaa nyppynarun ja hyppää viisi kertaa tasajalkaa pyörittäen hyppynarua. Sitten hän laittaa hyppynarun pois, ottaa herneen lusikkaan ja kantaa sen takaisin ensimmäiselle lautaselle, panee lusikan paikoilleen ja asettuu viimeiseksi jonoon.

Sinne ehdittyään hän lyö edellä olevaa selkään, tämä lähettää lyönnin edelleen läpi jonon kakkoselle, joka nyt vuorostaan lähtee viemään hernettä. Kun kaikki ovat suorittaneet tehtävät ja seisovat jälleen paikoillaan jonoissa, ensimmäisenä viestille lähtenyt kohottaa kätensä ja leikki on päättynyt. 

Jokainen, joka on hypännyt oikein saa yhden pisteen. Nopein ryhmä saa kaksi pistettä. Herneen pudottamisesta saa yhden miinuspisteen ja eniten pisteitä saanut ryhmä voitta koko kilpailun. 

Pinjata leikin kera

Ennen pinjatan rikkomista voit pyytää lapsia tekemään erilaisia tehtäviä tai yhdistää leikki aarteenetsintänän, jolloin pinjata ja sen sisältö toimivat aarteena. 

Tanssiminen

Soita lasten mielimusiikkia ja anna heidän vapaasti tanssia omaan tahtiin tai pyytä jokaista vuoronperään näyttämään esimerkkityyliä, jota muiden pitää matkia. Tanssikilpailussa eri lapset mittelöivät eri sarjoissa: hassuin tyyli, riemukkain ilme, korkein hyppy jne. 

Karaoke

Karaoke sopii hyvin eri ikäisten juhliin ohjelmanumeroksi. Jokainen saa vuorollaan laulaa musiikin mukana muiden tanssiessa tai kuunnellessa häntä. Karaokekilpailussa annetaan pisteitä 1-10 jokaiselle ja eniten pisteitä saanut voittaa. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eco

Tie luonnon merkityksen ymmrtmiseen alkaa lapsena

Published

on

Miksi muurahaisia on olemassa? Pistelevät vain ihmisiä, mokomat. Muurahaiset – joita on Suomessakin kymmeniä eri lajeja – ovat osa luonnon monimuotoisuutta. Meidän olisi tärkeää ymmärtää, mitä monimuotoisuus tarkoittaa.

Monimuotoisuus on luonnossa keskeinen asia. Jokaisella lajilla on oma paikkansa ja tehtävänsä ekosysteemissä – tämän ympärillämme olevan eläviä eliöitä sisältävän maapallon osan toiminnassa. Lajeilla on myös itseisarvo, oikeus olla olemassa siinä kuin meillä ihmisilläkin. Ekosysteemi toimii hyvin ilman ihmistä, mutta monia muita lajeja se tarvitsee välttämättä toimiakseen.

Entä muurahaiset? Myös niillä on tärkeä tehtävänsä. Kekomuurahaiset kiipeilevät puissa kasvattaen kirvoja, jotka puolestaan lypsävät muurahaisille sokeripitoista herkkua ravinnoksi. Samoilla kirvakarjan hoitomatkoillaan muurahaiset kuitenkin keräävät ravinnokseen puista pieneläimiä.

Saaliiksi ja pesään vietäväksi joutuvat armotta muun muassa lehtiä syövät mittarintoukat ja muut puiden tuholaiset. Tutkimuksin on osoitettu, että puut kasvavat paremmin silloin kun muurahaisia on paikalla. Muurahaiset siis tasapainottavat ekosysteemiä – ja auttavat siinä sivussa metsän kasvua.

Luonnon monimuotoisuuden merkityksen ymmärtäminen on avain kestävään elämäntapaan pääsemisessä. Jos emme ymmärrä, mikä merkitys monimuotoisuudella on, ei mieleen juolahda sekään, että monimuotoisuuden suojelu voisi olla tärkeää.

Lapset ovat kiinnostuneita luonnosta. Moni seuraa hieman varttuneempanakin luonnon ilmiöitä. Myös tietoa on nykyään saatavilla, jos sitä haluaa etsiä. Koulukin valistaa ja opettaa. Suomalaiset ovat paljon tietäviä – eivät kaikki, mutta monet. Tieto ei kuitenkaan riitä. Pitää myös tuntea ja ymmärtää.

Tuntemista, luontosuhdetta ei voi oppia. Se pitää saada olemalla läsnä luonnossa. Luonnossa oleminen on monissa paikoissa vaikeaa, ainakin jos sitä ei aikuisten toimesta osata auttaa alkuun. Kyllä kaupungissakin on luontoa ja sitä pitää myös säilyttää. Eikä mielellään mitään siistittyjä puistoja, vaan kunnon pusikoita, ryteikköjä ja muita aikuisia usein hirvittäviä paikkoja. Lapsille ne ovat aarre. Aarre joka voi pelastaa koko elämän – oman ja luonnon monimuotoisuuden.

Lapsia kannattaa kannustaa menemään ryteikköön seikkailemaan ja tutkimaan. Tietenkin puissa kiipeilyssä ja liukkailla sammalrinteillä seikkailussa on vaaransa. Itse olen ajatellut, että jos seikkailua ja jopa riskejä ei lapsena elämässä ole, niitä on haettava vanhempana – useimmiten paljon vaarallisemmissa merkeissä. Samalla sammalrinteellä voi syntyä niitä luontokokemuksia, joista syntyy pysyvä luontosuhde. Aikuisen apu ja esimerkki voi siinäkin olla tarpeen. Esimerkiksi ötököistä voi inhotuksen sijaan ajatella, että ne ovat kivoja ja mielenkiintoisia, joskus toki hieman varottavia, mutta silti luonnossa tärkeitä.

Luontosuhteen synnyttyä myös ymmärtäminen on helpompaa. Ymmärrys on kuitenkin aina vaikeaa. Pitää tietää, tuntea ja yhdistellä eri lähteiden tietoja päätelläkseen, mikä vaikutus olisi vaikkapa muurahaisten katoamisella. Lisäksi pitäisi ymmärtää, mitä oma toiminta voi oheisvaikutuksineen aiheuttaa muille lajeille. Tällainen ymmärrys ei ole enää lasten tehtävä, mutta lapsena alkaa tie, jota pitkin kuljettuaan voi alkaa ymmärtää maapallon elämän vuorovaikutussuhteita, moninaisuutta ja arvoa.

Continue Reading

Lasten

Cybex Pallas kyttjien kokemuksia ja arvosteluja

Published

on

Lyhyt esittely: Cybex Pallas turvaistuimeen kuuluu oma turvatyyny, joka suojelee törmäystilanteessa lapsen arkoja pään, niskan ja rintakehän alueita ja antaa lapsen myös vapaammin liikkua istuimessa kuin valjaissa kiinni ollessaan. Cybex Pallas muuntuu turvatyynyn ja istuinta kallistavan alustan poistamalla Cybex Solution X turvavyöistuimeksi yli 15 kiloiselle lapselle. Pallas turvaistuimessa lapsen istumakorkeutta voidaan muuttaa lapsen kasvun mukaan ja istuimen kallistus lepoasentoon onnistuu helposti yhdelläkin kädellä. Cybexin Pallas istuimessa on käytetty uutta L.S.P. (Linear Side-impact Protection) System rakennetta, joka jakaa törmäyksen aiheuttamia voimia halllitusti laajemmalle alueelle ja vähentää niitä näin merkittävästi.

Näit käyttäjät ovat arvioineet istuimen

 • Turvakaukalo/istuin on helppo asentaa autoon
 • Turvakaukalon/istuimen omat turvavyöt on helppo säätää lapselle sopivaksi
 • Turvakaukalon/istuimen omat turvavyöt on helppo laittaa kiinni
 • Lapsi näkee turvakaukalosta/istuimesta hyvin ympärilleen
 • Lapsen asento vaikuttaa mukavalta hereillä ollessaan
 • Lapsen asento näyttää mukavalta nukkuessaan
 • Turvakaukalon/istuimen asentoa pystyy helposti kallistamaan
 • Istuinta kallistamalla pystyy todella muuttamaan lapsen matkustusasentoa
 • Istuimen saa hyvin muokattua lapselle sopivaksi tuin ja pehmustein
 • Kangasosat on helppo irroittaa ja laittaa takaisin pesun yhteydessä
 • Turvakaukalo/istuin on kätevä ja helppokäyttöinen virallisesti yhteensopivien rattaiden/vaunujen kanssa käytettäessä

Ensisijaisena syynä siirtää lapsi pois turvakaukalosta/istuimesta on ollut

 • 100% Muu syy / Istuin on edelleen käytössä
 • 86% istuimen arvostelleista suosittelisi sitä ystävälleen ja
 • 86% voisi ostaa istuimen uudelleen

Käyttäjien kokemukset

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:

Pallas on käytössä 1v ja 2v lapsilla ja tykkäävät tosi paljon istua istuimessa, kun näkevät ympärilleen. Suurena plussana pidän lapsen nopeaa kiinnittämistä istuimeen ja aina kun olen lapsen istuimeen kiinittänyt, voin olla varma, että lapsi ja istuin on oikein kiini autossa. Istuimessa on erittäin helposti irroitettavat kankaat, jotka voi pestä koneessa. Meilä on ollut 2005 vuoden jälkeen 6 erilaista turvaistuinta ja kyllä tämä istuin vie voiton niin kankaiden helppohoitosuudessa ja lapsen istuimeen kiinittämisessä. 

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 30 Syyskuuta 2019

Erittäin hyvät kokemukset. Autoon asentaminen helppoa, lapsi viihtyy hyvin. Saanut hyvät arvostelut testeissä. Pitkäikäinen. Muuta istuinta ei enää tarvita.

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 28 10 2019

Olemme todella tyytyväisiä. Ostin testitulosten perusteella ja hiukan jännitti, sillä vauvamme vihasi turvakaukalossa oloa ja huusi yleensä kaikki matkat hereillä ollessaan. Cybex Pallaksen ‘turvatyyny’ kuulemma saa jotkut lapset aluksi protestoimaan mutta meidän lapsemme rakastui tuoliinsa heti ja ensimmäistä kertaa olemma nauttineet huudottomista matkoista.

Helppo käyttää, tyylikäs ja kasvun myötä ja kaaren käydessä tarpeettomaksi, toimii vielä pitkään!

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2019 arvosteli:
Vieras, 17 Helmikuuta 2019

Istuimen turvapalkki tuntuu lapsen kannalta hyvin miellyttävältä vaihtoehdolta. Lapsi pystyy liikkumaan vapaammin, mutta turvallisuus tuntuu silti yhtä hyvältä kuin istuimissa, joissa on omat turvavyöt.

Cybex Pallas turvaistuimen vuosimallia 2011 arvosteli:
Vieras, 23 Kesäkuuta 2019

En suosittele! Lapsi matkusti mukavasti ja turvallisesti, kunnes yhtenä päivänä pitkällä matkalla kiukutellessaan huomasi, että pystyy rimpuilemalla liu’uttamaan itseään istuimessa alaspäin. Silloin asento ei ole enää mukava eikä turvallinen, ennen kuin lapsi kiskotaan takaisin istumaan kunnolla. Lisäksi helteellä istuin on tuskallisen kuuma.

Huomio!

Arvosteluja lukiessasi huomioi, että arvosteluissa saattaa esiintyä virheellistäkin tietoa. Varmista aina tietojen oikeellisuus omalta jälleenmyyjältäsi ennen ostopäätöksen tekemistä.

Continue Reading

Lasten

Children’s Helsinki – Attractions

Published

on

Luontokeskus Harakka

Luontokeskus Harakka sijaitsee Harakan saarella Helsingin niemen eteläkärjessä, Uunisaaren vieressä. Kesällä tarjolla on luontoretkiä, seikkailuja, kursseja, seminaareja, näyttelyjä ja muita yleisötapahtumia. Lapsille on tarjolla monenlaista aktiviteettia ja ohjelmaa, kuten esimerkiksi lasten oma luontotalo, ohjattuja seikkailuja ja satuja. Saarta kiertää ympärivuotinen n. kilometrin mittainen opaskyltein varustettu luontopolku. Saarella on vanhoja historiallisia rakennuksia, kuten esimerkiksi venäläisten vuonna 1908 rakentama kasarmi. Harakan luontokeskus on oiva tapa viettää aikaa raikkaassa meri-ilmassa tutustuen samalla saariston kasvillisuuteen ja eläinkuntaan. Veneyhteys lähtee cafe Ursulan vierestä Ullanlinnan laiturilta.

 • Kotisivu: hel.fi
 • Osoite: Harakka (saari), Helsinki
 • Aukioloajat: ti-pe 10-17, la-su 12-16, ma suljettu
 • Liput: vapaa pääsy (kuljetus saarelle maksullinen)

Temppeliaukionkirkko

Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on eräs Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä, ja Suomen suosituin arkkitehtuurinähtävyys. Kirkko on louhittu kallioon, ja ulospäin siitä näkyy kivimuurin lisäksi lähes ainoastaan sen 180 ikkunasta koostuva 13 metriä korkea kattokupoli. Kirkon hyvän akustiikan vuoksi siellä järjestetään paljon erilaisia konsertteja.

 • Kotisivu: taivallahti.kirkkohelsinki.net
 • Osoite: Lutherinkatu 3, 00100, Helsinki
 • Aukioloajat: kirkko on parhaillaan remontissa
 • Liput: vapaa sisäänpääsy

Vanhankaupunginkoski

Vanhankaupunginkoski – waterfall on Vantaanjoki River in Old Town Helsinki.

Vanhankaupunginkoski on ihanteellinen paikka viettää lämmintä kesäpäivää Helsingin luonnossa. Koski sijaitsee Vantaajoen suulla Viikintien vieressä. Koskialue on varsin pieni, mutta ympäristössä on runsaasti tilaa vaikkapa piknikille. Kosken vieressä on kahviloita ja ravintola, joiden terassilta voi ihailla kosken pauhua. Vanhankaupunginkoski on myös suosittu kalastuspaikka. Vantaajoessa elää 34 kalalajia, ja koskessa voi tavata mm. lohia, meritaimenia ja siikoja. Vanhankaupunginkoski on muodostumassa suosituksi päivänviettokohteeksi helsinkiläisten keskuudessa.

Entisöidyn miljöön, kahviloiden, ravintoloiden ja luontoreittien lisäksi alueella sijaistsee myös Tekniikanmuseo, jossa voi tutustua suomalaisen teollisuuden ja tekniikan historiaan ja nykyaikaan.

Suomenlinna

Suomenlinna on merkittävä osa helsinkiläistä kulttuuria ja vapaa-aikaa. Lapsiperheille Suomenlinna tarjoaa erinomaisen paikan kesäpäivän viettoon. Saarella on useita kahviloita ja ravintoloita, museoita, vanha telakka, gallerioita ja muuta nähtävää ja tekemistä. Paikka on myös eräs suosituimpia pikinikkikohteita, saarella on useita rauhaisia ruohoalueita joissa voi vapaasti nauttia omia eväitä. Suomenlinnassa on myös mielenkiintoisia kävelyreittejä jotka sopivat erityisesti hieman vanhemmille lapsille. Eräs suosituimmista kohteista on Susisaaressa näytteillä oleva, toiseen maailmansotaan osallistunut sukellusvene Vesikko.

Veneeseen pääsee myös tutustumaan sisältä. Vuosittain Suomenlinnassa vierailee n. 700 000 henkilöä. Lapsiperheille on tarjolla mm. interaktiivinen seikkailukierros “Komendantti ja ovela juonittelija”. Suomenlinnassa on myös useita museoita, kuten esimerkiksi lelumuseo sekä sotamuseo.

 • Kotisivu: suomenlinna.fi
 • Saarelle on vapaa pääsy. Lautat lähtevät kauppatorilta.

Tuomiokirkko

Senaatintorin pohjoislaidalla sijaitseva tuomiokirkko on Helsingin tunnetuin symboli. Kirkko on ristinmuotoinen ns. keskeiskirkko, eli se on kaikilta suunnilta katsottuna samanlainen. Se kohoaa Senaatintorilta katsottuna yli 62 metrin korkeuteen. Kirkko on sisätiloiltaan varsin pieni ja pelkistetty. Kirkon alla on näyttävä krypta, joka on myös auki yleisölle. Kryptan sisäänkäynti on tuomiokirkon takaa, Kirkkokadulta. Kryptassa on kahvila, ja siellä järjestetään usein erilaisia yksityistilaisuuksia, näyttelyitä ja esityksiä. Tuomiokirkkon on merkittävä osa helsinkiläistä historiaa. Vierailuun voi yhdistää kätevästi esimerkiksi tutustumisen aivan kulman takana sijaitsevaan rahamuseoon.

 • Kotisivu: tuomiokirkko.kirkkohelsinki.net
 • Osoite: Unioninkatu 29, 00170, Helsinki
 • Aukioloajat: ma-su 9-18 (kesällä 9-24)
 • Liput: vapaa sisäänpääsy
Continue Reading

Trending